magustada-ilma-suhkruta.jpg

Minusugustel maiasmokkadel on raske magusat täielikult menüüst eemaldada. Olen leidnud enda jaoks erinevaid nippe, kuidas magustada toite ilma suhkruta. Ma ei räägi täna nendest ilmselgetest naturaalsetest magustajatest nagu banaan, datlid, kookos, maguskartul jne, vaid jagan teiega hoopis oma lemmikuid pulbreid, millega maitsestada ja magustada toitu, et magusaisu saaks rahuldatud. 

Lukuma pulber – Lukuma pulber on valmistatud Peruu puuviljast. Lukuma on maitselt magus ja karamelline. Sobib hästi magustamiseks smuuti, pudru, jogurti või toorbatoonide ja pallikeste sisse. Lukuma on kaaliumi, raua ja tsingi rikas.

Lukuma pole küll nii magus, kui suhkur või mõned muud magustajad, aga lisab toidule mõnusalt karamellise ja magusa maitse. Lisaks on lukuma toitaineterikkam kui suhkur või mõned teised magustajad. Lukumas on ka palju kiudaineid, nii lahustuvaid kui ka mitte lahustuvaid kiudaineid. Lahustuv kiudaine toidab kasulikke soolebaktereid, seega toimib lukuma väga kenasti ka prebiootikumina. 

Lukuma pulber sobib väga hästi ka banaanijäätise sisse. 

Retsept:

  • 2 külmunud banaani

  • 1 spl lukuma pulbrit

  • Näpuotsaga soola

Blenderda kuni moodustub kreemjas jäätis. Peale võid raputada kakaonibse, pähkleid, mandlilaaste vms.

Kaneel – Kaneel on üks mu lemmikumaid vürtse. Kasutan kaneeli palju nii magusates kui ka soolastes toitudes. Kaneel sobib ideaalselt maguskartuliga, karriga ja loomulikult magustoitude ja küpsetiste sisse.

Kaneel aitab tasakaalustada veresuhkrut ja on seetõttu ideaalne lisand toitudes, et magusaisu vähendada. Minu lemmik vahepala on õuna või pirni viil pähklivõi ja kaneeliga. 

Kaneeli on kahte tüüpi cassia ja tseylon. Cassia kaneel on tugevama maitsega ja sobib hästi karride sisse. Cassia kaneel on pärit Lõuna-Hiinast ja on tuntud ka kui Hiina kaneel. Seevastu cassia kaneelil on ka palju alamliike, mis tulevad Aasiast. Armastusest Inspireerituna cassia kaneel tuleb indoneesiast ja on mahe.

Tseylon on mahedama maitsega ja vähem levinum kui cassia kaneel. Tseylon kaneel on pärit Sri Lankast. Tseyloni ja cassia tervislikud omadused on veidi erinevad. 

Kaneeliga ei tasu liialdada. Kaneelis leidub ühend nimega kumariin. Kumariin on suures koguses ohtlik. Cassia kaneel sisaldab kumariini kordades rohkem, kui tseylon kaneel. 

Kakao – Toorkakao on kõige puhtam versioon kakaost. See on peeneks jahvatatud kakaouba, mida on minimaalselt töödeldud. Toorkakaos on säilinud kiudained, mineraalid, vitamiinid ja antioksüdandid. See on tõeline supertoit paljude kasuteguritega tervisele. ⠀

Minu lemmik retsept toorkakaost:

Vaja läheb:⠀

  • Toorkakaod⠀

  • Kaerapiima⠀

  • Kaneelipulbrit või kaneelipulka⠀

  • Kardemonikauna⠀

  • Tähtaniisi⠀

  • Riivitud muskaatpähklit⠀

  • Vanilje ekstrakti⠀

  • Soola⠀

Koguseid ei kirjuta, kuna see on täiesti maitse asi. Mina lisasin kõik need vürtsid piimavahustajasse. Kui piimavahustaja on oma töö lõpetanud, kurna läbi sõela tassi. Piimavahustaja puudumisel võid piima koos vürtsidega soojendada potis. ⠀

Kaarob – Kaarobi pulber, mida nimetatakse ka jaanijahuks on maitselt magus ja kakao sarnane. Kaarobi pulbrit kasutatakse sageli küpsetistes naturaalse magustajana. Erinevalt kakaost pole kaarobi pulbris kohveiini ja türamiini. Seetõttu on kaarobist tehtud šokolaad hea alternatiiv inimestele, kes on tundlikud kohveiini või türamiini suhtes. 

Vanilje – Vanilje pulber lisab toidule mõnusalt magusust, aga ära aja segi puhast vanilje pulbrit vaniljesuhkruga. Vaniljesuhkur on tavaliselt valge suhkur, mille sisse on lisatud vanilje lõhna- ja maitseaineid ja heal juhul ka veidike vanilje pulbrit. Armastusest inspireerituna vaniljepulber on aga ehe vanilje, mida saab vanilje kauna lahti lõigates.  Vaniljega saad lisada magusust hommikusöögi või vahepalale. 

Kommenteeri

avatar