Margariin vs Või

Margariin_vs_või.jpg

Internetis on tohutul hulgal toitumisalast väärinformatsiooni.

Osa sellest põhineb kehval uurimistööl või puudulikel tõenditel, aga info võib olla ka lihtsalt vananenud. Hea näide teemast, milles keegi ei lepi, on või ja margariini tervisemõjud.

Mis on või?

Või on lehmapiima koorest valmistatud rasvaine, mida kasutatakse peamiselt praadimiseks, kookide ja kondiitritoodete valmistamiseks. 

Või koosneb enamasti küllastunud rasvades. Kuna 70ndatel tehtud uuringutes seostati küllastunud rasvade tarbimist südamehaiguste riskiga, hakkasid terviseametid soovitama inimestel piirata või ja küllastunud rasvainete tarbimist.

Mis on margariin?

Margariin on töödeldud toit, mille maitse ja välimus on sarnane võiga ja sageli soovitatakse seda kui paremat ja tervislikumat alternatiivi võile. 

Tänapäeva margariinid koosnevad taimeõlidest, mis sisaldavad polüküllastumata rasvu, mis küllastunud rasva asemel kasutades võib alandada “halba” LDL-kolesterooli. 

Kuna taimeõlid on toatemperatuuril vedelal kujul, on toiduteadlased muutnud nende keemilist struktuuri, et muuta need tahkeks nagu või.

Margariinis sisalduvate taimeõlide kõvendamiseks kasutatud hüdrogeenimis meetod suurendab õli küllastunud rasvade sisaldust, kuid kõrvalsaadusena moodustuvad ebatervislikud transrasvad.

Tänapäeval kasutatakse margariinide valmistamiseks hüdrogeenimise asemel ka 

interesterifitseerimist, mille tagajärjel transrasva ei teki. Samuti võib tänapäeva margariinides leiduda mitmeid toidulisandeid, sealhulgas emulgaatoreid ja värvaineid.

Lihtsamalt öeldes on moodne margariin väga töödeldud toiduaine, mis on valmistatud taimeõlidest, või seevastu põhiliselt kontsentreeritud piimarasv.  

Grass-Fed ehk rohuga toidetud või toiteväärtus on suurem. 

Kokkuvõtvalt – 

Või ja margariin on sarnase välimusega ja neid kasutatakse köögis samal otstarbel.

Nende toiteväärtus on siiski erinev. Või sisaldab palju küllastunud rasvu.Margariinis on küllastumata rasvu ja mõnikord ka transrasvu.

Küllastunud rasvade mõju tervisele on vaieldav ja selle roll südamehaiguste puhul on viimastel aastatel vähenenud.

Teadlased on öelnud, et transrasvad suurendavad krooniliste haiguste riski, seetõttu toodetakse üha rohkem transrasvavabasid margariine.

Kui Sa eelistad margariini, siis soovitan valida transrasvade vaba ja tervislikematest õlidest valmistatud nagu näiteks oliiviõli. 

Kui Sa armastad rohkem võid, võiksid osta rohuga söödetud lehmapiimast valmistatud võid.

Selles lahingus pole selget võitjat, kuid isiklikult eelistan ma vähem töödeldud toite, näiteks võid.

Ükskõik, mille valid, tarbi neid mõõdukalt.

Kommenteeri

avatar